Shawane Ranch

About us

© flickr.com - nuclear dwarf (CC BY-NC-SA 2.0)

Etelä-Dakota, rikkauksien maa, muinaisten intiaanien elinalue, kuiva paikka ja toki unohtamatta, tilamme kotivaltio. Tiedäthän Black Hillsin, kullan ja hopean rikastaman alueen. Entä Mount Rushmoren, vuoren johon on kaiverrettu neljän Yhdysvaltain edesmenneen presidentin kasvot. Muistaen vielä Yhdysvaltain pisimmän joen, Missouri Riverin, joka kulkee suoraan Etelä-Dakotan lävitse. Oma tilamme sen sijaan sijaitsee White Riverin lähettyviltä, melko läheltä Nebraskaa. Vaikka alue itsessään on hieman kuivaa tasankoa ja badlandsien (kiviharjujen) piirittämää, viihtyvät hevoset siellä hienosti.


Our stable

Tilamme alue on noin 50 hehtaarin kokoinen, johon sisältyy kaikki mahdollinen, aina pelloista talliin. Tallista itsestään löytyy 25 karsinaa, sisältäen myös rehuvaraston ja satulahuoneen. Lantala ja purula löytyy tallin ulkopuolelta olevasta katosrakennuksesta. Karsinat ovat 3,5 x 3,5 m kooltaan ja hevosilla on mahdollisuus nähdä karsinasta ulos käytävälle tarvittaessa. Tallirakennus ei ole kovin erikoinen, mutta pitävä ja tarjoaa hyvän sadesuojan hevosten päälle.

© flickr.com - Five Furlongs (CC BY-NC-SA 2.0) © flickr.com - Svadilfari (CC BY-NC-SA 2.0) © flickr.com - Andreas Kristensson (CC BY-NC-SA 2.0) © flickr.com - Damien du Toit (CC BY-NC-SA 2.0)

Talomme sijaitsee pienen kukkulan laella ja talosta on suora näkymä hevosten tarhoihin, jotta mahdolliset tapaturmat tai muut tapahtumat huomattaisiin ajoissa. Tarhoja löytyy 20 kappaletta, vaikka hevoset usein tarhataankin pareittain. Tallimme sijaitsee hieman tarhoista vielä eteenpäin, joten maisemanäkymäkuvasta (kuva 4) ei talliamme näe. Kuvassa kuitenkin näkyy pieni puinen, peltikattoinen vanha rakennus, jota käytetään jos hevosmäärä kasvaa varsojen myötä liian suureksi. Kenttää tai maneesia meiltä ei löydy, joten tyhjiä tarhoja käytetään kentän tavoin ratsastuksessa. Meiltä löytyy myös kaksi hieman suurempaa kesälaidunta tallista vielä eteenpäin.

Maastomahdollisuudet ovat todella hyvät, koska tätä niin sanottua preeriaa löytyy runsaasti, eikä aivan lähimaastoilta löydy kovinkaan tiheästi muita rakennuksia. Maastoilla pystyy siis aivan vapaasti ja jyrkät maastot ja kumpareet edesauttavat hevosten tasapainoa ja vahvistavat myös näin ollen niiden jalkoja. Uittomahdollisuutta ei ole aivan lähitienoilla, vaan sinne joutuu ajamaan trailerin kanssa 50 km matkan.


South Dakota

Karusta maastostaan ja badlandseista tunnettu Etelä-Dakota näyttää yllätyksiä syksyä kohden. Viljan kasvaessa ja kesäsateiden loputtua, maa alkaa vihertää kunnolla, tuoden maasta ylös upean vihreän kasvuston. Mistään täydellisestä aavikosta ei siis ole kyse!

© flickr.com - Mike Welfl (CC BY-NC-SA 2.0) © flickr.com - Judd Hall (CC BY-NC-SA 2.0) © flickr.com - J. Stephen Conn (CC BY-NC-SA 2.0) © flickr.com - Arthur Chapman (CC BY-NC-SA 2.0)