Rabanastre Palaa edelliselle sivulle

"Rabbe on hyvin keskiverto tasolla"

Virallinen nimi Rabanastre
Saavutukset KTK-III, ERJ-I
rotu, sukupuoli hanoverian, ori
painote estepainotteinen
väri, säkä punaruunikko, 167 cm
koulutustaso va B, 160cm
syntynyt 25.04.2013 (8v - 25.04.2014)
kasvattaja Robert Crawford
rek nro. VH13-011-0406
omistaja Vibaja (VRL-00727), Kingsvalley
(c. Photos by Raheen Na Gun Stud - CC BY-NC-ND 2.0)

Pedigree

i. Rabano
hann, trn, 168cm
ii. Racetrack
hann, prn, 168cm
iii. Refuter
iie. Saronia
ie. Corelina
hann, trn, 165cm
iei. Crescent
iee. Corella
e. Nabradia
hann, rn, 164cm
ei. Migelo
hann, rn, 170cm
eii. Mignom
eie. Gridan
ee. Nabla
hann, m, 165cm
eei. Winhill
eee. Nacre

Isä Rabano on tummanruunikko hannoverinhevosori. Sillä on kisattu aktiivisesti esteillä 160 senttimetrin luokissa asti. Esteratsastuksen ohessa se on niittänyt mainetta myös erinomaisella kantakirjapalkinnolla. Luonteeltaan Rabano on kovin herrasmiesmäinen ja ystävällinen oriherra, ja onkin periyttänyt hyvää luonnetta myös lukuisille jälkeläisilleen. Nykyään Rabano on jo siirtynyt pois kisakentiltä, mutta on edelleen aktiivisesti jalostuskäytössä eläkepäivien ohella.

Isänisä Racetrack oli punaruunikko hannoverinhevosori. Se oli nuorena todella kovatasoinen tykki estekentillä peräti 160 cm luokissa asti, ja olikin aika tunnettu. Racetrackin ura päättyi kuitenkin jo 13-vuotiaana loukkaantumisen vuoksi. Tämä hieman kuumaverinen ja orimainen ori ei pärjännyt oloneuvoshevosena kovinkaan montaa vuotta, vaan se jouduttiin lopettamaan 15-vuotiaana luonteen muututtua liian hankalaksi. Racetrack ehti kuitenkin olla muutaman vuoden jalostuskäytössä ja osoittautuikin hyväksi periyttäjäksi.

Racetrackin isä Refuter oli hieman kovapäisempi kuin poikansa. Refuter oli aikansa kohutuin nimi, joka niitti mainetta ratsastajansa kanssa esteradoilla 160 cm tasolla. Se sijoittui ja voitti useita nimekkäitä kilpailuja, mutta luonteeltaan ori ei ollut ihanteellinen radan ulkopuolella. Refuter oli täysin yhden ihmisen hevonen, eikä päästänyt ketään muuta lähelleen ja valitettavasti myös periytti tätä luonnetta vahvasti jälkeläisilleen. Useimmat kasvattajat kuitenkin ottivat riskin oriin kykyjen takia.

Morsian Saronia oli luonteeltaan lempeä ja ihmisrakas hevonen, joka toimikin lähinnä jalostustamman roolissa. Saronia on hyvästä estesuvusta ja menestyikin hyvin 140 cm tasolla, mutta tamma periytti jälkeläisilleen niin paljon hyviä estehevosen piirteitä, että siitä tehtiin jalostushevonen. Hyvä emätamma se oli myös ja saikin yhteensä kahdeksan jälkeläistä.

Isänemä Corelina oli tummanruunikko hannoverinhevostamma. Nuorena se pääsi näyttämään taitojaan kisakentillä 130 senttimetrin luokissa kohtalaisella menestyksellä, mutta sittemmin siirtyi siitostamman hommiin jo kymmenvuotiaana. Corelina oli mahdottoman hyväluonteinen ja rauhallinen tamma, joka periytti hyväkäytöksisiä ja fiksuja varsoja. Sillä tehtiin kahdeksan varsaa, kunnes se nukkui ikiuneen laitumella 23-vuotiaana.

Corelinan Isäori Crescent oli vallan vilkas tapaus. Se oli hyvin orimainen isolla O kirjaimella ja sen vuoksi kiersikin nuoruudessaan kodista toiseen. Viimeisin omistaja kuitenkin piti oriilla niin paljon virikkeitä ja treenasi ahkerasti, jolloin herran käytös saatiin talttumaan. Hyppykapasiteettia riitti hyvin pitkälle ja varsinkin rakenteellisestikin ori oli hyvin komea. Crescent menehtyi omaan karsinaansa ähkyyn, kun leikkaus ei enää kannattanut 25 vuotiaalle hevoselle.

Tamma Corella oli hyvin kevytlinjainen ja kaunis musta tamma. Luonteellisesti itsepäinen, joka varmasti veti herneen nenäänsä pienestäkin asiasta. Toisinaan esteradoilla nähtiin tamman heittävän ratsastajaa joka puolelle, kun toisena päivänä saavutettiinkin voitto. Ykkösluokan kantakirjattu tamma oli myös hyvä emä varsoillensa, vaikka kovin yli suojelevainen. Corellalle syntyi yhteensä viisi jälkeläistä.

Emä Nabradia on ruunikko hannoverinhevostamma. Sillä on kisattu hyvällä menestyksellä esteillä 150 senttimetrin luokissa. Tämä kovaluonteinen ja kiukkuinen tamma on erinomainen suorittaja, ja antaa aina esteradalla kaikkensa. Nabradialla tehtiin nuorena kaksi varsaa ennen kisakentille tuloa, ja tänä päivänä sitä näkee edelleen kovalla tasolla kisaamassa. Ikä ei paina 17-vuotiasta tammaa vielä lainkaan.

Emänisä Migelo oli ruunikko hannoverinhevosori. Siitä tuli kova nimi jalostuksessa jo nelivuotiaana, kun se palkittiin huippupistein nuorten orien laatuarvostelussa. Sittemmin Migelo menestyi myös estekentillä 160 senttimetrin luokissa. Tämä herkkähipiäinen ja aika kovaluonteinen oriherra oli loppuun saakka yksi aikansa suosituimmista jalostukseen käytetyistä hannovereista. Migelo jouduttiin lopettamaan 22-vuotiaana yllättävän sydänvian vuoksi.

Mignom oli 172 cm korkea hevonen, jonka kasvamisessa meni sen ensimmäiset viisi vuotta. Sittemmin herran ratsastus jäi vähäiseksi ja ori oltiin vähällä lopettaa, kun kukaan ei halunnut nuorta ratsastamatonta oria. Kuitenkin eräs nuori mies osti hevosen vain kokeillakseen ja yllättyi positiivisesti. Ori menestyi hyvin 160 cm tasolla ja siitä tuli myös yllättävän ketterä, vaikka olikin suurilinjainen. Menestystä riitti ja varsinkin pienten tammojen omistajat kiinnostuivat.

Tummaruunikko tamma Gridan syntyi menestyksekkäästä este- ja kenttäsuvusta, jolloin myös tamman kanssa oltiin tarkkoja. Hieman itsepäinen ja sisukas tamma oli myös itse hyvä hyppääjä, mutta pärjäsi myös kentässä, joka lisäsi sen mainetta. Tamman jälkeläisistä maksettiin paljon, jolloin se myös siirrettiin jalostuskäyttöön suhteellisen ajoissa. Omistajan onneksi, neito myös periytti taitojaan, vaikkakin sen seitsemästä jälkeläisestä neljä kilpailee myös kentässä.

Emänemä Nabla oli musta hannoverinhevostamma. Tämä monitoimihevonen kisasi lähes koko ikänsä aktiivisesti esteillä 130 senttimetrin luokissa, kouluratsastuksessa Helppoa A:ta ja myös kenttää jonkin verran helpoissa luokissa. Nabla oli luonteeltaan kova työntekijä, ja lisäksi todella kiltti ja fiksu tamma, ja toimi myös ratsastuskoulun tuntihevosena parin vuoden ajan. Vanhuuden päivillään sillä tehtiin vielä kaksi varsaa, joista molemmista on kasvanut todella kyvykkäitä hevosia. Nabla lopetettiin 26-vuotiaana pitkittyneen ähkyn vuoksi.

Nablan isä Winhill oli varsin pienikokoinen puoliverinen, vain 162 cm. Vaikka pieni olikin, niin hyvin sisukas pakkaus ja itsevarma. Kova hyppääjä, joka varoi jalkojaan tarkasti ja menestyi sen vuoksi myös kentässä maastoesteillä. Vaikka kapasiteettia ei ollut 130 cm korkeammalle, mutta tasollansa ori menestyi hyvin. Rakenteellisesti melko pitkä runkoinen, mutta se mahdollisti oriin upeat elastiset liikkeet.

Nacre oli kaunis musta tamma, jonka luonne veti myös ihmisiä puoleensa. Ihmisystävällinen ja seurallinen neito oli kuitenkin kovan luokan kilparatsu estekentillä ja kilpailikin 150 cm tasolla. Nacre saavutti myös muutaman maineikkaan kilpailun voitot. Tammaa oltiin nuoruudessa treenattu melko kovalla tempolla, joten sen jalat eivät kestäneet. Se siirtyi siitostamman rooliin ollessaan vain 11 vuoden ikäinen. Jälkeläisiä sille ehti syntyä kymmenen, ennen kuin neito lopetettiin 23 vuoden iässä. (c. dumi & 3 polvi vibaja)

Offspring


 hann tamma  Scaon Ricciacum  s. 01.11.2013  vaikeustaso 10  e. Forella  om. VRL-00033
 fwb tamma  Selene F  s. 10.03.2014  ERJ-I  e. Never Bored  om. VRL-11936
 hann ori  Ramino SWA  s. 30.03.2014  ERJ-I  e. Trevelyan  om. VRL-06701

Description / Photos

Rabanastre tuli meille vain muutaman tunnin matkan päästä Robertin tilalta, kun mies suorastaan tunki kasvattinsa minulle. Rabben piti tulla alun perin meille vain koulutettavaksi esteille, mutta kuinkas ollakaan täällähän se herra vieläkin majailee. Koulutuksen puolivälissä Robert tuli kyläilemään ja katsomaan miten ori oli kehittynyt. Hänen sanojensa mukaan kyseessä ei ole huippuyksilö esteillä, vaikka sukutaulusta löytyykin muutamia kovanimisiä hevosia. Hän päätti siis hyvin "anteliaana" ilmoittaa, että ori saisi jäädä tänne pienen lisämaksun turvin tai hän myisi sen vain johonkin. Tiesin toki, ettei hän sitä mihinkään muualle myisi, mutta Robert tuntee minut sen verran hyvin, etten voi kieltäytyä uuden tulevan jalostusoriin ottamisesta tallille.

Itse Rabbe on hyvin selväpäinen herrasmies, joka jalotunteisesti ajattelee enemmänkin toisia kuin itseään. Eikä tälle herralle saa suuttua tai ärähtää voimakkaasti, koska ori ottaisi mielellään jalat alleen ja huutaisi perässään vain sanoja anteeksi anteeksi. Mikäli herra astuisi hoitajan varpaiden päälle, täytyy tämän hienotunteisesti vain pitää sanat mahassa ja siirtää herraa. Ei se tuuppimisesta mene rikki, mutta kovat ja äkkinäiset äänet saavat sen hermostumaan. Hoitaminen sujuu sutjakkaasti, olipa harjana kovapintainen piikkisuka tai pehmeämpi pölyharja. Jalat se nostaa kiltisti ylös, eikä hoitajan tarvitse pelätä oriin kaatumista, kyllä se pystyy paikallaan seisomaan vaikka kahdellakin jalalla. Varusteiden laitto on yhtä simppeliä.

Ratsuna hieman keskivertoa, eikä herra itsessään yllätä millään tavalla. Ihmisten nähdessä oriin, he miettivät omaako Rabbe uljaat ilmavat liikkeet vaiko sekoaako se suuren egonsa takia. Kumpikaan näistä ei pidä paikkansa, vaan Rabbe on hyvin keskiverto tasolla. Sileällä se työskentelee mielellään ja tekee kaiken mitä osaa. Uusissa asioissa sillä hieman kestää hahmottaa, mutta selkeät avut saavat sen ymmärtämään. Peräänannossa kuljetaan mieluusti, eikä ori yritä luistaa työskentelystä. Esteillä vauhtia pystytään säätämään pienilläkin avuilla, eivätkä hieman suuremmat ohjasavut haittaa. Ketteryyttä saisi olla enemmän, mutta eihän tästä herrasta saisi ballerinaa tekemälläkään. Hypyt ovat kuitenkin puhtaita ja taidokkaasti yleensä puhtaita ratoja suoritetaan. Ainoita miinuksia ovat tosiaan ketteryys ja Rabbe kieltäytyy myös välillä huonon hyppykulman vuoksi.

Competition results

KTK-III - palkittu lokakuussa 2014 (17 + 16 + 17 + 18 = 68p)
ERJ-I - palkittu joulukuussa 2020 (7,5 + 40 + 18 + 25 + 12,5 = 103p)

10/11/2020 - NJ - Haltiasalo - irtoSERT - pt. alaera

14/06/2013 - ERJ - Solo - 160cm - 3/30
16/06/2013 - ERJ - Solo - 160cm - 5/30
16/06/2013 - ERJ - Solo - 160cm - 4/30
18/06/2013 - ERJ - Solo - 160cm - 2/30
21/06/2013 - ERJ - Solo - 160cm - 5/30
22/06/2013 - ERJ - Solo - 160cm - 3/30
01/07/2013 - ERJ - Cirion Stud - 160cm - 1/30
01/07/2013 - ERJ - Dark Side Trakehners - 150cm - 5/50
14/07/2013 - ERJ - Dark Side Trakehners - 160cm - 1/30
14/07/2013 - ERJ - Solo - 160cm - 5/30
14/07/2013 - ERJ - Solo - 160cm - 3/30
20/07/2013 - ERJ - Kingsvalley - 160cm - 2/30
21/07/2013 - ERJ - Solo - 160cm - 4/30
23/07/2013 - ERJ - Dark Side Trakehners - 160cm - 5/30
23/07/2013 - ERJ - Kingsvalley - 160cm - 4/30
23/07/2013 - ERJ - Kingsvalley - 160cm - 2/30
23/07/2013 - ERJ - Escorant Trakehners - 160cm - 2/30
24/07/2013 - ERJ - Dark Side Trakehners - 160cm - 3/30
24/07/2013 - ERJ - Solo - 160cm - 1/30
25/07/2013 - ERJ - Escorant Trakehners - 160cm - 3/30
25/07/2013 - ERJ - Escorant Trakehners - 160cm - 1/30
25/07/2013 - ERJ - Solo - 160cm - 2/30
25/07/2013 - ERJ - Kingsvalley - 160cm - 1/30
25/07/2013 - ERJ - Wiesehain - 150cm - 1/40
26/07/2013 - ERJ - Kilpatalli Odysseia - 160cm - 4/30
26/07/2013 - ERJ - Escorant Trakehners - 160cm - 2/30
27/07/2013 - ERJ - Escorant Trakehners - 160cm - 3/30
27/07/2013 - ERJ - Kilpatalli Odysseia - 160cm - 1/30
27/07/2013 - ERJ - Escorant Trakehners - 160cm - 5/30
27/07/2013 - ERJ - Kingsvalley - 160cm - 2/30
28/07/2013 - ERJ - Escorant Trakehners - 160cm - 4/30
28/07/2013 - ERJ - Kingsvalley - 160cm - 1/30
29/07/2013 - ERJ - Escorant Trakehners - 160cm - 2/30
29/07/2013 - ERJ - Kingsvalley - 160cm - 2/30
29/07/2013 - ERJ - Solo - 160cm - 5/30
29/07/2013 - ERJ - Rêve de Haussea - 160cm - 3/30
29/07/2013 - ERJ - Underground - 160cm - 3/30
30/07/2013 - ERJ - Underground - 160cm - 1/30
01/08/2013 - ERJ - Underground - 160cm - 2/30
04/08/2013 - ERJ - Underground - 160cm - 4/30
05/08/2013 - ERJ - Underground - 160cm - 4/30
06/08/2013 - ERJ - Rêve de Haussea - 160cm - 2/30
07/08/2013 - ERJ - Rêve de Haussea - 160cm - 3/30
08/08/2013 - ERJ - Rêve de Haussea - 160cm - 1/30
08/08/2013 - ERJ - Rêve de Haussea - 160cm - 4/30
09/08/2013 - ERJ - Rêve de Haussea - 160cm - 5/30
11/08/2013 - ERJ - Rêve de Haussea - 160cm - 5/30
13/08/2013 - ERJ - Underground - 160cm - 5/30
14/08/2013 - ERJ - Underground - 160cm - 3/30
14/08/2013 - ERJ - Underground - 160cm - 1/30
15/08/2013 - ERJ - Underground - 160cm - 5/30
16/08/2013 - ERJ - Underground - 160cm - 1/30
19/08/2013 - ERJ - Underground - 160cm - 2/30
/ 53 sijoitusta

Training

15.02.2018 - Estevalmennus (valmentajana Leenu)
Saapuessani valmentamaan hannoverori Rabbea, jouduin hieman hieraisemaan silmiäni. Kingswalleyssä valmentaessani hevoset olivat olleet toinen toistaan näyttävämpiä, mutta sitten oli tämä Rabbe. Ori toimi verryttelyjen aikaan kuin automaatti, se vastasi hyvin ratsastajansa apuihin ja teki pyydetyt asiat. Jokin pieni kipinä orista kuitenkin puuttui. Ajattelin sellaisen löytyvän kunhan saisin esteet rakennettua ja ori heräisi horroksesta. Niin ei kuitenkaan käynyt edes siinä vaiheessa kun oli aika aloittaa verryttelyhypyt. Rabbe hyppäsi hyvällä tekniikalla ja teki tasaisia suorituksia. Ratsastaja kertoikin tämän olevan ihan tavanomaista orille, se oli hieman mitään sanomaton. Sen ei kuitenkaan annettu häiritä, vaan verryttelyhyppyjen jälkeen oli aika siirtyä varsinaiselle tehtävälle. Tehtävänä oli tänään helppoja kaarevia teitä ja mukavia linjoja ratsastettavaksi.

Ratsukko suoritti tehtäviä tasaisen varmasti kierros toisensa jälkeen. Ei Rabbelta ponnistusvoima tai tekniikka loppunut missään vaiheessa, mutta huomasin orin olevan hieman mukavuudenhaluinen. Huonoon paikkaan tullut ponnistuskohta sai orin kerran pysähtymään juuri ennen estettä, eikä se kaarevalla linjalla ollut ihan niin näppärä kuin suorilla. Hyvillä ponnistuspaikoilla ja pienellä rohkaisulla Rabbe kuitenkin ylitti esteitä ja pystyin niitä nostamaan valmennuksen edetessä. Lopputunnista esteet olikin nostettu orin maksimitasolle 160 senttimetriin, korkeus ei kuitenkaan ollut Rabben heikko kohta. Tasaisten ja varmojen suorituksien jälkeen annoin ratsukolle luvan siirtyä loppuverryttelyjen pariin. Valmennuksen lopuksi sovimmekin ratsastajan kanssa toisen yhteisen valmennuskerran, minkä aiheeksi otettaisiin hieman vinoja lähestymisiä.


21.02.2018 - Estevalmennus (valmentajana Leenu)
Saavuin jälleen kerran Kingsvalleyhin valmentamaan. Ratsukko oli tänään tuttu ja he olivatkin maneesissa suorittamassa omatoimisia alkuverryttelyitä. Rabbe vaikutti varsin samanlaiselta kuin edelliselläkin kerralla. Se teki mitä ratsastaja pyysi, mutta ei juurikaan sen enempää. Seurasin hetken verryttelyä sileällä, ennen kuin annoin luvan tulla muutamia verryttelyhyppyjä. Verryttelyhypyt otettiin tänään pienellä ristikolla ja pystyesteellä, vain noin 60 senttimetrin korkeudella. Tämän päivän teemana ei olisi esteiden korkeus, vaan erilaiset tiet. Verryttelyhypyt pidettiin kuitenkin helppoina ja mukavina hevoselle, sillä se joutuisi tänään menemään oman mukavuusalueensa ulkopuolelle.

Ensimmäisenä tehtävänä oli keskiympyrälle sijoitettu pystyeste, jota oli tarkoitus tulla vinosti lähestyen. Tehtävän ei pitäisi tämän tason hevoselle tuottaa ongelmia, sillä olin jättänyt esteen niin matalaksi että Rabbe voisi vaikka kävellä siitä yli halutessaan. Ori suoriutuikin pienestä esteestä ongelmitta, joten nostin sitä aina hyppyjen välissä. Esteen noustessa Rabbe alkoi hieman epäröimään ja ratsastaja saikin tehdä kunnolla töitä orin kanssa. Päättäväisellä ratsastuksella ori hyppäsi esteen, mutta enää se ei ollut helppoa kuten aluksi. Annoin ratsukolle luvan välikäynteihin ja selostin samalla toista tehtävää. Siinä oli helppoja lähestymisiä, että hevosella pysyisi mielenkiinto mutta samalla myös kaksi vinoa lähestymistä. Kerroin ratsastajalle muutamia vinkkejä näille vinoille lähestymiselle. Tempo tulisi koko radan ajan pitää samana ja vaikka hevonen epäröisi. Ensimmäisellä kierroksella rata sujui "ihan ok", Rabbe rymisteli läpi toisesta vinolla lähestymisellä olevasta esteestä. Siinä kyseessä oli hieman ratsastajan moka, sillä tie oli todella tiukka. Uudella lähestymisellä Rabbe kuitenkin ylitti esteen. Kahden onnistuneen radan jälkeen annoin ratsukolle ohjeet loppuverryttelyyn ja samalla palautetta tunnista. Orin kanssa olisi hyvä treenata näitä vinoja lähestymisiä, mutta ei liiaksi asti ettei sen motivaatio katoaisi aivan kokonaan.

Tämä on virtuaalitalli! | This is a sim-game stable!
Tämä on virtuaalihevonen! | This is a sim-game horse!
© Ulkoasu NM. | © Kuvat Jim Nix & Thomas Fisher