Koistilan Suomenhevoset
Virallinen Nimi: Huvittajan Tutteli
VH-tunnus: VH04-018-3466
Rotu, sukupuoli: suomenhevonen, tamma
Väri, säkäkorkeus: rautias, 146cm
Syntynyt: 04.05.2008 (ikä)
Painotus: koulupainotteinen
Koulutus: ko: helppo B, re: 80cm, me: 80cm
Kasvattaja: Shavo
Omistaja: Vibaja (VRL-00727)

⋯ ⨳ ⋯

Kantakirjaus » 17 + 17 + 19 + 19 = 72p KTK II (10.12.2014)

⋯ ⨳ ⋯

Tutteli tuli meille myös samoissa merkeissä kuin Amarin Ainokkikin (entinen hevoseni) ja itseasiassa Aino ja Tutteli ovat sukua toisilleen. Etsin suomenhevostammoja, joiden suku olisi mahdollisimman tuntematonta, koska se on suomenhevosissa kasvatukseni periaate. Huomasin yksinäisen tamman sivut, jonka suku oli aivan täydellinen. Nopeasti laitoin kasvattajalle sähköpostia asiasta ja sain kuin sainkin tamman meille asumaan. On myös kunnia saada tämä tamma meille, koska Tutteli on ensimmäinen Minstrel's Mansionin kasvatti.

Tutteli on hyvin utelias ja leikkisä neitokainen, joka innoissaan tunkee turpansa joka paikkaan. Välillä se on turhankin utelias, joten kannattaa olla varuillaan. Tamma tulee toimee kaikkien kanssa, vaikka laitumella se välillä saattaakin esittää pomoa. Meidän pieni pippurinen Tutteli. Se on myös hyvin kiltti ja helppo hoidettava. Hoitaessa se pysyykin paikoillaan, oli sitten karsinassa tai käytävällä. Karsinan ovea ei kuitenkaan kannata jättää auki, muuten tämä huomaamaton pieni hevonen vilahtaa nopeasti ulos. Kerran kävikin niin ja sitä sai metsästää parikin tuntia, kunnes antoi ottaa kiinni, pelloilla laukkaaminen oli niin mukavaa. Varusteiden laitossa ei ilmene kummempia ongelmia, pientä pullistelua välillä. Taluttaessa Tutteli hamuilee emänsä tapaan ruohonkorsia kesällä, joten kannattaa olla varuillaan, tämä neito on yllättävän vahva.

Ratsuna innokas menijä, joka saattaa olla välillä hieman vaikea ratsastettava. Tutteli ei mitenkään ole ilkikurinen, se ei harrasta jalkojen viskomista suuntaan ja toiseen, mutta se välillä testaa ratsastajaansa. Sanoipa kuka tahansa mitä vain, on tamma aina luonteeltaan hieman lapsellinen ja leikkisä ja tahtoo välillä ärsyttää. Tutteli testaa usein siten että se pysähtelee, vaikka laukasta se saattaa pysähtyä kuin seinä tulisi vastaan. Tällöin tosin ratsastajat yleensä lentävät tai roikkuvat tamman kaulassa. Onneksi tuollaisen jälkeen neito pysyy paikoillaan. Kunhan yhteinen sävel on löydetty, löytyy tammasta hyvin irtonaiset askeleet ja se on myös yhteistyöhaluinen. Tällöin se tahtoo isänsä tapaan miellyttää ratsastajaansa ja tottelee myös pienimpiäkin apuja.

Kouluratsastuksessa tamma taipuu ja polkee hyvin alleen, tällöin se on myös hyvin herkkänä, koska ratsastajat usein jännittävät hieman ja se siirtyy myös tammaan. Valjakkoajo on kuitenkin Tuttelin ainoa ja oikea laji, tästä se nauttii eniten. Varsinkin maratoni osuus on tälle neidolle parasta mitä on keksitty. Tuntuu että tamma vain jaksaa ja jaksaa, eikä se väsyisi ollenkaan. Välillä se on hieman liiankin innokas menijä, jolloin kannattaa hieman jarrutella. Koulukoe ei ole haastava, koska tamma on kilpailee myös ratsain kouluratsastuksessa. Tarkkuuskoe on selvästi haastavin, välillä tamma rupeaa viskomaan päätään, eikä jaksaisi keskittyä kunnolla. Tällöin myös pallot tippuvat herkästi. Kokonaisuudessaan Tutteli on kuitenkin erinomainen kilparatsu, joka kuitenkin vaatii hieman tasokkaamman ratsastajan tai ajajan.

⋯ ⨳ ⋯

⋯ ⨳ ⋯

Isä: Velttoori
sh, rt, 146cm
ii: Vehnori
sh, trt, 144cm
iii. Vektori
iie. Vihne
ie: Rytmikäs
sh, rt, 147cm
iei. Rytinä
iee. Vilinän Pulina
Emä: Tuutsie
sh, rt, 152cm
ei: Puksuri
sh, rt, 157cm
eii. Tosi-Nolla
eie. Pauliina
ee: Nasta Neito
sh, rt, 152cm
eei. Lystikäs
eee. Vallun Vire

Jälkeläiset

sh ori Koistilan Kiito s. 24.11.2010 i. Legendan Samooja
sh ori Koistilan Eeli s. 18.06.2011 i. Pokka Petti HUI KTK-II, KRJ-I, ERJ-III
sh tamma Koistilan Tutuna s. 02.07.2011 i. Ruuti-Poika KTK-III, KRJ-II, VVJ-II
sh ori Koistilan Viimos s. 22.07.2013 i. Sankari