Koistilan Suomenhevoset

rakenne- ja pääkuva © luvat on
Virallinen Nimi: Koistilan Pietu
VH-tunnus: VH13-018-1308
Rotu, sukupuoli: suomenhevonen, ori
Väri, säkäkorkeus: voikko, 155cm
Syntynyt: 01.01.2013 (8 vuotta 01.01.2014)
Painotus: yleispainotteinen
Koulutus: ko: vaativa B, re: 110cm, me: 100cm
Kasvattaja: Vibaja - Koistila
Omistaja: Vibaja (VRL-00727)

⋯ ⨳ ⋯

Laatuarvostelu » 7,5 + 40 + 21,5 + 20 + 15 = 104p KRJ I (15.09.2017)

⋯ ⨳ ⋯

Pietu on hyvin suorasanainen hevonen, mikäli hevosesta voi niin sanoa. Ori on tarkka vähän kaikesta ja ilmoittaa myös, mikäli jokin asia ei mene halutulla tavalla. Uusia ihmisiä kohtaan ollaan hieman varauksellisia ja heiltä myös vaaditaan enemmän täydellisyyttä. Oman tallin väki onkin niin tuttua sakkia, etteivät kaksijalkaiset jaksa huomioida Pietua sen enempää kuin muitakaan. Ei täällä mitään erikoiskohteluita saada, vaan tasa-arvo vallitsee. Ruokinta aikaan saattaa karsinan ovi paukkua, mikäli hänelle ei heiniä ensin jaata. Tällöin riittää pelkkä murahdus ja oriin nimen mainitseminen, jolloin herra lopettaa ajoissa tämän kapinallisuutensa.

Hoitoimenpiteet sujuvat useimmiten huolettomasti, eikä hoitajan tarvitse olla varuillaan. Pietu nauttii huomiosta ja myös harjaus on hänelle aika taivaallista. Herraa ei välttämättä tarvitse sitoa kiinni karsinassaan, eipä se kauheasti pyöri mihinkään. Liian kova harjaaminen saa Pietun kääntämään korvansa nopeasti alaspäin ja taka- tai etujalka saattaa viuhahtaa hieman ylöspäin. Koskaan Pietu ei ole purrut tai potkaissut ketään ihmistä, mutta uhkailla se osaa. Kaviot se nostaa helposti ylös, eikä myöskään paina hoitajaansa vasten. Varusteiden laitossa satulavyö täytyy laittaa rauhallisin ottein ja kiristää hitaasti. Ei kannata pompata muutamaa reikää ohitse, jolloin varmasti saa herran vihat niskaan. Taluttaessa on hieman tättähäärä, mutta kunhan taluttaja on rauhallinen, niin ei se orikaan jaksa kauaa esiintyä.

Ratsastaessa ollaan hieman persoja ja testaillaan ratsastajaa. Alussa kannattaa lämmitellä Pietua huolellisesti ja työstää yhteistyön eteen. Pietun ollessa nirso, se tarkkailee ratsastajan antamia apuja ja tämän tyyliä. Vähänkin jos ratsastaja on liian kovakätinen tai hakkaa jaloillaan, niin ei se ratsastaja siellä selässä kauaa pysy. Koulua osataan vaativan tason edestä, eli ei herra ihan turha otus ole luonteensa takia. Taitoa riittää ja intoakin tulee lisää, mikäli ratsastaja osaa asiansa. Yhteistyön pelatessa saadaan usein oikein hienoa koulutaitoa, varsinkin herran lisäykset ovat omaa luokkaansa. Se myös taipuu suuntaan ja toiseen, eikä laukanvaihdossa myöskään ole ongelmia, kunhan avut ovat selkeät tässä.

Esteillä mennään innokkaana kohti uusia seikkailuja. Rohkea hyppääjä se on, välillä vähän tyhmänkin rohkea. Aivan kuin koko maailma häviäisi radan ulkopuolelta ja siinä olisi vain esteet ja Pietu. Eihän tämä toki huono asia ole sinänsä, koska tällöin mikään ei häiritse oriin suoriutumista. Ratsastajalla on suurempi työ esteillä kuin koulussa. Esteillä tulee avut saada läpi ja näyttää selkeät hyppykohdat. Tämä hevonen ei osaa niin helposti hypätä oikeasta kohdasta. Hyppytyyli sen sijaan on puhdasta, eikä siinä ole moitittavaa. Myös vauhtia riittää ja koulutaitojen ansiosta taipuvuuttakin löytyy. Tämä mahdollistaa nopeatkin kääntymiset hyvässä tasapainossa. Maastoesteillä vauhtia riittää ja rohkeutta taas, mutta ratsastajan tulee olla vielä enemmän tarkkana. Varsinkin alastuloportaissa, että herra näkee oikeasti sen esteen ja huomaa varautua siihen.

⋯ ⨳ ⋯

⋯ ⨳ ⋯

Isä: Pohjanpalon Peetu
sh, vkk, 152cm
ii: Pukkilan Pilmeri
sh, vkk, 153cm
iii. Pilvori
iie. Aamusaaga
ie: Koljalan Saana
sh, vrt, 156cm
iei. Pikku-Ukko
iee. Pilvihattara
Emä: Sinervuon Aamu
sh, vkk, 156cm
KRJ-I
ei: Sinervuon Unisieppari
sh, vkk, 160cm
eii. Ellun Sammakkoprinssi
eie. Noidankieli
ee: Sinervuon Elli
sh, vrt, 154cm
eei. Sinervuon Ritari
eee. Kamilla

Jälkeläiset

sh ori Koistilan Poutapeto s. 01.08.2013 e. Fiktion Virri KTK-III
sh ori Mörkövaaran Peethooven s. 25.09.2015 e. Harmonella KTK-III