Koistilan Suomenhevoset
Virallinen Nimi: Murroksen Hohto
VH-tunnus: VH16-018-0394
Rotu, sukupuoli: suomenhevonen, ori
Väri, säkäkorkeus: voikko, 158cm
Syntynyt: 01.10.2013 (ikä)
Painotus: koulupainotteinen
Koulutus: ko: helppo C, re: 80cm, me: 80cm
Kasvattaja: Assi - Murroksen Ratsutila, FIN
Omistaja: Vibaja (VRL-00727)

⋯ ⨳ ⋯

Kantakirjaus » 17 + 17 + 18 + 19 = 71p KTK II (20.03.2016)

⋯ ⨳ ⋯

Hohto tuli meille täysin "yllättäen", huomatessani myynti-ilmoituksen nuoresta oripojasta. Onhan se melkein outo asia, että kasvattaja hamstraa tuntemattomimpia sukuja, vieläpä voikkogeenistä. No mutta kuitenkin, ei siinä kauaa tarvinnut miettiä, kun tarjousta vain kehiin ja peukut pystyyn. Onneksi myös kasvattaja on vanha tuttu, eikä kovinkaan moni ollut tätä helmeä ehtinyt huomaamaan minua ennen. Varsana Hohto oli hyvin utelias ja leikkisä pieni vintiö, mutta kasvaessaan se muuttui enemmän kunnioittavaksi ja ihmisrakkaaksi. Olin (olen) siis erittäin tyytyväinen näihin kauppoihin.

Yleisesti ottaen Hohto on varsin lepsu kaveri ihmisten ilmoilla kotosalla, toisten hevosten mennessä ohitse korvaa hieman käännetään, mutta se siitä. Neidoille tervehditään matalasti höristen ja nostellaan jalkoja kuin mikäkin friisiläinen. Muutoin taluttaessa Hohto seuraa kuin hai laivaa, pysyy nätisti vierellä tai taluttajan takana. Ruoka-aikaan odotellaan, mutta jos ruoan tulo viivästyy, niin kuopiminen alkaa. Aikataulut ovat hyvin tärkeitä, ainakin Hohdon vatsan mielestä. Hoitotoimenpiteet sujuvat helposti, olipa paikka missä tahansa. Parhaiten käyttäydytään omassa karsinassa. Varusteidenkin laitto on yhtä huomaamatonta toimintaa, Hohto sen kun seisoo vain paikoillaan. Traileriin mentäessä kuljetaan vain ihmisen perässä, tietenkin jokin herkunpala toimii suurena vetovoimana.

Ratsuna ori on miellyttämisenhaluinen, joka tulee myös hyvin nopeasti ilmi herrasta. Se myös kunnioittaa ratsastajaa kuin ratsastajaa, eli nuoremmatkin kokemattomat ovat tervetulleita. äänen käyttö on melko turhaa herran kanssa, vaan se kuuntelee parhaiten painoapuja. Kouluratsastus on Hohdon laji, jossa se myös pärjää tasollaan hyvin. Askelta kyllä riittää ja varsin näyttäväkin ollaan. Pidemmällekin kapasiteettia varmasti olisi, mutta Hohto ei ole sellainen hevonen jonka kanssa tähdättäisiin korkealle. Lisäyksiä ollaan treenattu ja pysähtymiset ja nostot sujuvat moitteettomasti. Esteillä Hohto saa lisäpuhtia, mutta kuuntelee silti ratsastajaansa herkeämättä. Hyppää varovaisesti, mutta aikaa vastaan ei kannata lähteä kilpailemaan, mikäli vastustajat ovat kovia. Maastoesteillä kestävyyttä riittää ja hyppyjen varovaisuus auttaa asiaa, kun ei olekaan enää puomeja jotka tulisivat mukaan. Koskaan herra ei ole kompastunut kiinteään esteeseen, ainakaan toistaiseksi.

⋯ ⨳ ⋯

⋯ ⨳ ⋯

Isä: M.L. Leiskaus
sh, vkk, 155cm
ii: M.L. Tulipallo
sh, vkk, 157cm
iii. M.L. Tototo
iie. M.L. Lintu
ie: M.L. Vauhti
sh, vrt, 154cm
iei. M.L. Merkuuri
iee. M.L. Leija
Emä: Heljätär
sh, rt, 162cm
ei: Kanneljoen Ilmari
sh, rt, 166cm
eii. Ikivireä
eie. Kanneljoen Taruhohto
ee: Hellevitär
sh, vrt, 160cm
eei. Tenhon Tinhaus
eee. Aika-Hellevi

Jälkeläiset

sh ori Koistilan Lieska s. 01.02.2014 e. Joulutähti KTK-II, KERJ-II, ERJ-II, KRJ-I
sh ori Koistilan Hurmos s. 23.02.2017 e. Koistilan Helmiira ei saavutuksia