Koistilan Suomenhevoset
Virallinen Nimi: Koistilan Aro
VH-tunnus: VH12-018-0870
Rotu, sukupuoli: suomenhevonen, ori
Väri, säkäkorkeus: voikko, 155cm
Syntynyt: 21.05.2011 (ikä)
Painotus: koulupainotteinen
Koulutus: ko: Vaativa B, re: 100cm, me: 80cm
Kasvattaja: Vibaja - Koistila, FIN
Omistaja: Vibaja (VRL-00727)

⋯ ⨳ ⋯

Kantakirjaus » 19 + 19 + 18 + 22 = 78p KTK II (10.12.2014)
Laatuarvostelu » 7,5 + 40 + 22 + 22 + 15 = 106,5 KRJ I (20.12.2016)

⋯ ⨳ ⋯

Aro on varsin miellyttävä ori ja kuuluu näihin omiin voikkosuomenhevosjalostussuunnitelmiini. Suvullisesti varsin erilainen ja emä onkin oma tuontini vuodelta nakki. Tiesin heti myös isäorin nähtyäni että näiden kahden yhdistelmästä syntyy vielä upea varsa! Lopulta Aron syntyessä en katunut hetkeäkään päätöksiäni, vaan melkein kiitin ylempää tahoa, varsinkin kun sukupuolena varsalle siunautui ori. Varsana herra oli varsin vauhdikas tapaus, eikä varmasti antanut ottaa kiinni itseään. Siellä sitten juostiin pihalla kellon ympäri pojan perässä. Onneksi tämä vaihe loppui nopeasti vuoden iässä orilaitumen jälkeen. Lopulta orista kehittyikin varsin hyväkäytöksinen tapaus.

Hoitaessa herra pysyy kiltisti paikoillaan. Karsinassa tosin ei ihan ovea uskalla jättää auki, niin luotettava Aro ei kuitenkaan ole. Harjatessa ori selkeästi nautiskelee jokaisesta pienestäkin harjan vedosta ja kiehnaakin usein harjauksen loputtua lisää. Rapsutuksia myös kaivataan ja kerjätään melkein koiran tavoin. Varusteiden laitto sujuu helposti, vaikka pientä pullistelua alussa saattaa olla. Myös jalat se nostaa helposti putsattavaksi. Taluttaessa herra kulkee nätisti vierellä, tammoille huudellaan, mutta mitään merkittävää muutosta ei ole. Muiden hevosten kanssa Aro pitää kyllä vahvaa johtoasemaa, eikä varsinkaan parhaimmalle heinäkasalle pääse ketään lähellekkään.

Ratsuna yhteistyöhaluinen ja samalla menevä ori, jolta liikettä löytyy. Omaa hyvin pitkän askeleen, jonka ansiosta ori saa koottua itsensä hyvin helposti. Kantaa itseään mielellään, vaikka ihan maastossakin oltaisiin. Kouluradoilla mennään hienona poikana, oikein tyttömagneettina siellä samalla myös huudellaan neidoille. Aron pravuureihin kuuluu erilaiset taivutukset, myös laukanvaihto sujuu melko keveästi. Ratsastajan on myös hyvä muistaa pehmeä ohjastuntuma, koska herra vaatii painoapujen lisäksi myös hyvää ohjastuntumaa. Vähänkin kovakätinen ratsastaja saa kyllä ison herneen herran nenään. Tällöin on hyvä miettiä, millä ihmeellä orin saisi liikkumaan eteenpäin.

⋯ ⨳ ⋯

⋯ ⨳ ⋯

Isä: Ch Tasavalta
sh, vkk, 154cm
ii: V.R Tosi-Visa
sh, prt, 154cm
iii. Pikku Vänleri
iie. Toshiban Rosalita
ie: V.S Unetta
sh, vprt, 156cm
iei. Taipaleen Uneton
iee. Pien-Molla
Emä: Ch Annikki
sh, vprt, 153cm
KTK-III, KRJ-II
ei: Pikku-Petu
sh, vprt, 148cm
eii. Petun Poika
eie. Vetoaja
ee: Haliisa
sh, prt, 156cm
eei. Liero
eee. Aliisa

Jälkeläiset

sh ori Koistilan Varjo s. 30.09.2011 e. Fiktion Virri KTK-III, KRJ-II
sh ori Rohkean Hurlumhei s. 21.08.2015 e. Mörkövaaran Heipähei
sh tamma Koistilan Lisette s. 10.11.2015 e. Koistilan Lakka KTK-II
sh ori Koistilan Aromi s. 07.12.2015 e. Lumeni KTK-III