Maldwyn

Etusivu Ponit Hevoset Kasvatus

Sárika

VH13-195-0013
gidran tamma, synt. 28.02.2010
Punarautias (ee/aa), 162 cm

Omistaja VRL-00727, kasvattaja Tamás Varga (HUN)
Estepainotteinen (re: 150cm)

Elämme Unkarissa pienten ja tuttujen hevospiiriemme kanssa, koska kovinkaan moni ihminen ei tunne edes tätä rotua. Kokoonnuimme tällä kertaa Mitarin tiloihin keskustelemaan rodusta, kahvikuppien äärellä. Ystäväni kertoi rautiaasta tammasta nimeltä Sárika, joka myytiin ajanpuutteen vuoksi. Tammalla oli jo kilpailtu yksi kausi alue tasolla ja sijoittunut ihan hyvin. Kiinnostuin tammasta oitis ja kysyin ystävältäni omistajan yhteystietoja. Seuraavana päivänä lähdin katsomaan tammaa ja siellä se odotti kentällä, koeratsastusta. Omistaja ratsasti tammalla jonkin aikaa ja hyppäsi myös muutaman esteen sen kanssa. Vakuutuin vielä lisää ja kömpisin itsekin lopulta neidon selkään. Loppu onkin sitten historiaa.. Riika kuitenkin muutti Mitariin, enkä kadu yhtään tämän upean estehevosen ostoa.

Yleisesti tamma on hyvin rauhallinen ja itsevarma, siitä löytyy myös sisua. Se on hyvin ihmisrakas, varsinkin hieman nuorempia ihmisiä kohtaan. Vaikka se on käsiteltäessä rauhallinen, kunhan selkään nousee, löytyy tammastakin virtaa. Kaikkein helpoin ratsu se ei ole, mutta pysyy hyvin käsissä kuitenkin.

Käsiteltäessä Riika on rauhallinen ja pysyy nätisti paikoillaan riimunarun päässä. Mikäli tammaa haluaa karsinassa hoitaa, voi rauhassa vaikka karsinan ovenkin jättää auki, koska tammalla ei ole niin suurta kiinnostusta lähteä tutkimusmatkalle ulkoilmaan. Harjaus sujuu usein moitteetta ja Riikan voikin harjata korvan päistä aina kavioihin saakka, ilman että tulee pahoja irvistyksiä. Kaviot se nostaa kevyesti. Suitsia laittaessa tamma antaa kuolaimet laittaa suuhun, mutta kun pitäisi liu’uttaa niskaremmi korvien taakse, rupeaa tamma heittämään päätään ylös tai tönimään hoitajaa. Satulaa laittaessa ei ole ongelmia. Taluttaessa Riika kulkee nätisti vierellä, valppaana ja kuuliaisena. Välillä se saattaa hirnua kavereille, mikäli sitä yksin talutetaan.

Laitumella ja tarhassa Riika ei viihdy yksin, se keksii nopeasti tavan jolla päästä aitojen yli, ali tai läpi. Tapoja on ollut monia, kuten myös korjauksia, joten tamma tarhataan aina toisen tai useamman hevosen kanssa. Silti se osoittaa selvästi olevansa johtaja ja laittaakin helposti muut hevoset ojennukseen. Varsinkin ruokinta aikaan se vaihtelee heinäkasasta toiseen, yrittäen osoittaa selvästi jotain että kuka on johtaja. Se ei kuitenkaan ole vielä toistaiseksi vahingoittanut ketään toisista hevosistamme, vaan lähinnä vilauttaa hampaitaan, luimistelee ja nostelee hieman takapäätään.

Ratsuna tamma on hyvin energinen ja itsevarma, joka ei helpolla pelästy. Se on melko vaativa ratsu, mutta koskaan se ei ole ryöstänyt. Selkään noustessa se ei malttaisi kauheasti pysyä paikoillaan, vaan pyörii ympyrää. Riikan askeleet ovat hyvin pitkiä ja energisiä, sekä niissä on helppo istua. Tamma kulkee rennosti ja osaavan ratsastajan kanssa, se hakeutuu nopeasti peräänantoon. Istunta on melko tärkeä tämän hevosen kanssa, koska se menee heti “solmuun” mikäli ratsastajan istunta on esim. vino. Ratsastajalla tulee olla myös hyvä tuntuma suusta, mikäli suusta jää vetämään, saattaa tamma vetää jarrut päälle ja varsinkin kovasta vauhdista, ratsastaja lentää upeassa kaaressa sieltä myös alas. Raipan käyttö ei ole tarpeen, kuten ei myöskään kannusten.

Esteillä Riika on täpinöissään ja nauttii hyppäämisestä todella paljon. Se on hyvin varma hyppääjä, joka kieltää harvoin. Se ei jää kyttäämään esteitä, eikä pelkää myöskään vettä. Se kuuntelee ratsastajaa ja tämän ohjeita, tamma on täysillä mukana korvat hörössä menossa minne vain ratsastaja sen tahtoo. Tamma hyppää nopeasti ja tarkasti, sen jaloista lähtee voimakas ponnistus, joten suuremmatkaan esteet eivät ole ongelmia ylittää. Riika potkaisee takajalat sulavasti ilmaan esteellä, joten jalatkaan eivät vie puomeja mukanaan. Kuitenkin mikäli kilpaillaan ajasta, menee tamman tarkkuus hieman sekaisin kovasta vauhdista ja silloin muutama pudotus saattaa tulla. Estehevosena Riika on kuitenkin mitä upein.

Sukutaulu

i. Artúr
gid, prt, 168cm
ii. Patrik
gid, rt, 170cm
iii. Bartal
iie. Anikó
ie. Eufrozina
gid, rt, 157cm
iei. Emánuel
iee. Ilna
e. Hajnal
gid, trt, 160cm
ei. Sándor
gid, m, 166cm
eii. Gazsi
eie. Jolánka
ee. Teca
gid, rt, 156cm
eei. Sámuel
eee. Róza

Riika on hienosta suvusta, jonka emänpuoli on lähinnä “maalaishevosia” ja toimivat lähinnä puskaratsuina. Isänpuoli onkin sitten hieman hienompi, koska oreista ollaan todella tarkkoja tämän rodun jalostamisessa. Olettaen tietenkin että myös niiden suku on melkoisen hieno.

Komea punarautias Artúr on hyvin tunnettu rodun omissa piireissä, kuten myös niiden ulkopuolella. Tämä upea kansallisen tason estehyppääjä ylittää kevyesti 160 cm esteitä ja periyttääkin vahvasti luonnettaan jälkeläisilleen. Se myös periyttää hyppytyyliään ja monet sen kolmestakymmenestä jälkeläisestä ovat hyvin lupaavia estehevosia. Rakenteeltaan ori on myös hyvin ryhdikäs ja pitkälinjainen, se on myös näyttelyistä saanut hyviä arvosteluita. Luonteeltaan ori on hieman rauhaton ja jännittynyt, sellainen ikiliikkuja jos voisi sanoa. Ratsuna se sen sijaan on hyvin rohkea hyppääjä ja siltä löytyy kapasiteettia suuriin luokkiin. Orin ikä lähenee kuitenkin jo eläkettä, joten muutamien vuosien kuluttua, se varmasti siirtyy jalostusoriksi.

Isänisä Patrik oli myös melko tunnettu estehevonen, mutta ei saavuttanut niin suurta mainetta kuin poikansa. Ori kyllä tunnettiin rodun omissa piireissä, mutta ulkopuoliset katsoivat sitä melko väheksyen, koska sen taidot eivät riittäneet kovin pitkälle. Ori kilpaili kansallisella tasolla 120 cm luokissa, mutta ori hermostui helposti ja menetti keskittymiskykynsä. Äkkinäiset liikkeet katsomossa, kovat äänet ja erikoiset esteet olivat tämän herran heikkous. Se siirtyi melko nuorena jalostuspuuhiin ja jälkeläisiä sille kertyi vain muutama kymmenen. Muutamia hienoja jälkeläisiä se jätti jälkeensä, kuten poikansa Artúrin.

Pienehkö Eufrozina on kauniin rautiaan värinen tamma, joka viettää leppoisia eläkepäiviä kasvattajansa luona. Jälkeläisiä sillä on syntynyt kymmenen, joten se toimi siitostammana melko kauan. Se loukkasi nuorena jalkansa niin pahoin ettei eläinlääkäri antanut sille lupaa kilpailla. Rakenteeltaan se kuitenkin pärjäsi näyttelyissä hienosti ja kantakirjattiinkin toisella palkinnolla. Se on monelle jälkeläiselleen periyttänyt ulkomuotoaan ja siksi oriit onkin katsottu melko tarkkaan tälle neidolle, että jälkeläiset olisivat ulkomuodoltaan hienoja ja upeita estehyppääjiä. Luonteeltaan tämä muori on rauhallinen ja hyvin lapsirakas hevonen, ratsuna se on energinen, mutta raippa on aina hyvä pitää mukana.

Emä Hajnalin historia on hieman erikoinen, koska Artúrin omistaja, sekä myös Riikan kasvattaja, Tamás Varga, osti tamman täysin varauksetta. Tamás halusi hevosiinsa hieman uutta verta ja lähti etsimään gidran tammaa maaseudulta, vaikka harvinaista se onkin saada näin harvinaissukuinen hevonen maaseudulta. Hän kuitenkin löysi Hajnalin ja vaikka ei se erikoinen olekaan, mies teki kaupat hyvällä summalla. Tamma toimii nykyään siitoshevosena Tamásilla, koska sen kyvyt eivät riitä estepuolelle ja koska mies itse keskittyy estehevosten kasvatukseen, ei hän yritäkään koittaa tamman kykyjä koulupuolelle. Luonteeltaan äkkipikainen ja arvaamaton neito, joka ratsuna on hieman omapäinen. Jälkeläisiä sille on syntynyt viisi, joista kaikki ovat vielä nuoria ja aloittelevia estehevosen alkuja.

Sándor on yksi niistä gidran oreista, joista ei tiedetä paljoa. Kukaan ei ole yrittänyt tosissaan selvittää orin menneisyyttä, mutta huhut kiertävät että se olisi kilpaillut Ranskassa kansallisella tasolla, estepuolella. Unkariin ori tuotiin eläkeiässä siitosoriksi. Orin kasvattajalta on yritetty kysyä orista, mutta hän myi orin jo alle vuotiaana, joten sekään tieto ei auta mitään. Myöskään orin nimi ei löydy mistään kilpailuista, mutta useimmat uskovat että orin nimi olisi vaihdettu sen tultua Unkariin. Sillä ei myöskään ollut nimeä, kun kasvattaja sen myi. En ymmärrä miksi, mutta tämän herran tausta on hyvin sekava. Luonteeltaan oikea herrasmies ori, joka periyttää rauhallista luonnettaan. Jälkeläisiä sille on syntynyt kolmisenkymmentä.

Emänemä Teca oli samalla omistajalla kuin Hajnal. Tamma kuitenkin oli jo menehtynyt, ennen kuin Tamás löysi Hajnalin. Omistaja kertoi että hänen lapsensa liikuttivat hevosta ja itse miesomistaja ja hänen vaimonsa kävivät sillä välillä kärryajelulla. Kuulemma tamma oli mainio kärryhevonen ja perheratsu. Rauhallinen ja lempeä tamma, joka rakasti lapsia ylikaiken. Jälkeläisiä sille ei syntynyt kuin Hajnal, koska omistajilla ei ollut varaa astutukseen. Itse asiassa he ostivat tamman valmiiksi tiineenä, mutta eivät edes tienneet siitä. Tamás kuitenkin selvitti orin lopulta, pienten testien ja puheluiden avulla. Näin ollen Riikan suku on täydellisesti tiedossa.

Kilpailutulokset

  24.09.2010 ERJ Murder Inc, 130cm, 4/100
  04.10.2010 ERJ Dark Side Trakehners, 150cm, 4/30
  14.10.2010 ERJ Mitar Warmbloods, 150cm, 4/50
  15.10.2010 ERJ Mitar Warmbloods, 140cm, 4/50
  15.10.2010 ERJ Mitar Warmbloods, 150cm, 6/50
  05.12.2010 ERJ Dark Side Trakehners, 150cm, 6/40
  10.12.2010 ERJ KK Bailador, 140cm, 3/60
  12.12.2010 ERJ KK Bailador, 140cm, 4/60
  12.12.2010 ERJ Wasbaar Showjumpers, 150cm, 7/50
  13.12.2010 ERJ Wasbaar Showjumpers, 150cm, 7/50
  03.01.2011 ERJ Drómundur, 150cm, 5/30
  03.01.2011 ERJ Drómundur, 150cm, 4/30
  09.02.2011 ERJ Crowahill's Castle, 150cm, 4/70
  25.02.2011 ERJ Windsor, 150cm, 4/40
  26.02.2011 ERJ Windsor, 150cm, 4/40
  14.03.2011 ERJ Windsor, 150cm, 4/30
  16.03.2011 ERJ Windsor, 150cm, 3/30
  19.05.2011 ERJ Pjortoi, 150cm, 5/35
  20.05.2011 ERJ Heijastus, 150cm, 3/54
  21.05.2011 ERJ B.B. Steed, 140cm, 3/30
  22.05.2011 ERJ Pjortoi, 150cm, 2/35
  27.05.2011 ERJ VV, 150cm, 4/30
  28.05.2011 ERJ VV, 150cm, 2/30
  28.05.2011 ERJ Dark Side Trakehners, 150cm, 2/30
  19.06.2011 ERJ Sahra Warmbloods, 150cm, 5/50
  20.06.2011 ERJ Sahra Warmbloods, 150cm, 7/50
  21.06.2011 ERJ Sahra Warmbloods, 150cm, 2/50
  23.06.2011 ERJ Sahra Warmbloods, 150cm, 1/50
  08.07.2011 ERJ Mitar Warmbloods, 150cm, 4/30
  10.08.2011 ERJ Haukkamäen Tila, 140cm, 3/30
  11.08.2011 ERJ Haukkamäen Tila, 140cm, 2/30
  24.08.2011 ERJ Dark Side Trakehners, 150cm, 2/30
  25.08.2011 ERJ Dark Side Trakehners, 150cm, 5/30
  12.09.2011 ERJ Bairdon, 150cm, 4/30
  19.09.2011 ERJ Dark Side Trakehners, 150cm, 4/30
  21.09.2011 ERJ Dark Side Trakehners, 150cm, 3/30
  23.09.2011 ERJ Skurvash, 150cm, 5/30
  25.09.2011 ERJ Skurvash, 150cm, 2/30
  02.10.2011 ERJ Yedida Sporthorses, 150cm, 4/40
  03.10.2011 ERJ Dark Side Trakehners, 150cm, 3/30
  13.10.2011 ERJ Dark Side Trakehners, 150cm, 1/30
  13.10.2011 ERJ KK Door Away, 150cm, 1/60
  17.10.2011 ERJ KK Door Away, 150cm, 4/60
  17.10.2011 ERJ Kotitien KK, 150cm, 7/60
  22.10.2011 ERJ Infinity, 150cm, 1/30
  22.10.2011 ERJ Kotitien KK, 150cm, 2/30
  22.10.2011 ERJ Dark Side Trakehners, 150cm, 5/30
  23.10.2011 ERJ Cannabian Warmbloods, 150cm, 5/40
  23.10.2011 ERJ Takapiha, 150cm, 1/50
  25.10.2011 ERJ Kotitien KK, 150cm, 4/30
  26.10.2011 ERJ Cannabian Warmbloods, 150cm, 3/40
  27.10.2011 ERJ KK Door Away, 150cm, 6/40
  27.10.2011 ERJ Cheval Delamer, 150cm, 4/30
  / 53 sijoitusta

Päiväkirja

Estevalmennus 25.03.2012, valmentajana Riella
Vibaja kertoi Riikan oleva erittäin tarkka ja kuuliainen esteratsu. Riikan kanssa teimme tänään vaikeita reittejä, samoin suhteutettuja välejä sarjaesteillä. Aluksi esteet olivat 70cm korkeita ja Riika suoriutui esteistä kuin vettä vaan – puhtaalla tyylillä. Pyysin ratsastajaa istumaan molemmilla istuinluilla tasaisesti, sillä välillä näytti että Riika häkeltyi kun istunta ei ollut täysin tasainen. Pohkeet hiljaa kiinni kyljissä ja nyrkit pystyyn. Vaikeat reitit olivat mm. ympyrällä esteen hyppäämistä ja loivalla kiemurauralla sijaitsevia esteitä. Näillä täytyi olla erittäin tarkka reitistä, Riika kyllä oli edelleen energinen ja tarkka, mutta kun pyysin lisää vauhtia, tuli tehtäviin vaikeusaste lisää. Pari kertaa esteen päällä vetäisit vahingossa tammaa suusta, jolloin se teki pari ihmeellistä loikkaa mutta se ei pahemmin näyttänyt ottavan itseensä eli pystyin nostamaan esteitä metriin saakka. "Pidäte, puolipidäte ja nyrkit pystyyn" komensin, kun tamma meinasi innostua liikaa suhteutetuilla sarjoilla. Tarkoitus oli mennä esteen välillä kolme laukka-askelta, seuraavalla kerralla kaksi ja sitä seuraavalla taas kolme niin siinä välissä Riika sitten yritti tarjota kahta askelta. Lopuksi nostin esteet 150cm korkeiksi ja loivalla kiemurauralla hypättäviksi. Riika kuunteli ratsastajaa hyvin ja lopputunnista tehtävät menivät erittäin hyvin.

Estevalmennus 30.06.2012, valmentajana bill
Riika toimi ihan kohtalaisesti, vaikkei mitään erityisen hienoja hyppyjä tai taitoja esitellytkään. Tamma ei vaikuttanut missään vaiheessa valmennusta erityisen innokkaalta hyppääjältä, mutta suoritti tehtävät, jotka ratsastaja sille antoi. Muutama kielto ja pudotus tuli, mutta ne johtuivat enemmänkin ratsastajan huolimattomuudesta. Riika liikkuu melko mukavasti, vaikkakin ajoittain aivan liian verkkaisessa tempossa, ja se vaikuttaa kovin tarkalta ponnistuspaikoista, joten ratsastajan on tehtävä töitä saadakseen tamma sopivassa asennossa sopivaan kohtaan. Muista myös kiinnittää huomiota tempoon riittävän tarkasti, jotta vauhti ei niin sanotusti pääse loppumaan kesken. Kokonaisuutena ihan kohtalainen suoritus.